ام اس دی اس آمالگام

ام اس دی اس آمالگام
کد کالا: MSDS 130

ام اس دی اس مواد (msds) :ام اس دی اس آمالگام- Amalgam

 

سایز (ام اس دی اس) مواد (msds) کد سایز(ام اس دی اس) مواد (msds)

---

------
30*25 M
50*45 N
70*50 L
100*70 B
نوع جنسام اس دی اس مواد (msds) کد جنس ام اس دی اس مواد (msds)
برچسب روزرنگ D
برچسب شبرنگ R
برچسب شبنما P
جنس زمینه زیرام اس دی اس مواد (msds) کد زمینهام اس دی اس مواد (msds)
روزرنگ /گالوانیزه /پی وی سی G
شبرنگ/گالوانیزه /پی وی سی H
شبنما /گالوانیزه /پی وی سی Z

سایز سفارشی MSDS هم پذیرفته می شود .

اگر شما هم برای ترمیم دندان پوسیده خود نیاز به درمان پر کردن دندان دارید، حتماً یکی از دغدغه‌های شما در رابطه با نوع موادی است که برای این درمان مورد استفاده می‌گیرد.
البته مواد به کار گرفته شده برای این درمان متنوع هستند، اما اگر نیاز به شناخت اطلاعاتی در رابطه با آمالگام دارید، این مقاله را از دست ندهید.
به نظر شما آیا ماده پر کننده آمالگام خطرناک است؟
چه کسانی نباید از این ماده استفاده کنند؟
مزایا و معایب آمالگام کدام‌اند؟
در این مطلب مختصر و مفید با دکتر فاطمه لبافی همراه باشید تا پاسخ تمام سؤالات خود را در این باره مطالعه کنید.

آمالگام دندان چیست؟

آمالگام دندان (Amalgam) از ترکیبی از فلزات شامل جیوه، نقره، قلع و مس ساخته می‌شود. این ماده گاهی به عنوان پر کننده نقره‌ای دندان نیز توصیف می‌گردد.
جالب است بدانید این ماده بیش از 100 سال است که توسط دندانپزشکان استفاده می‌شود، زیرا ماندگاری طولانی‌تری دارد و نسبت به سایر مواد پرکننده ارزان‌تر است.
این پرکننده‌های نقره‌ای رنگ به دلیل دوام خود، اغلب بهترین انتخاب برای حفره‌های بزرگ یا حفره‌هایی هستند که در دندان‌های عقبی ایجاد می‌شوند، جایی که نیروی زیادی برای جویدن نیاز است.
آمالگام به سرعت سفت می‌شود، بنابراین در مناطقی که خشک نگه داشتن آن در هنگام قرار دادن این ماده مشکل است، مانند زیر خط لثه مفید می‌باشد.
از آنجایی که قرار دادن آن نسبت به پرکردگی‌های همرنگ دندان زمان کمتری می‌برد، ماده مؤثری برای کودکان و افراد با نیازهای خاص است.

آیا آمالگام دندان ایمن است؟

اگرچه آمالگام دندانی یک ماده دندانپزشکی ایمن و رایج است، اما ممکن است در مورد محتوای جیوه آن کمی نگرانی داشته باشید. دانستن این نکته مهم است که وقتی با سایر فلزات ترکیب می‌شود، ماده‌ای امن و پایدار را تشکیل می‌دهد.
مطمئن باشید که مطالعات علمی معتبر، ایمنی آمالگام را تأیید می‌کنند و این ماده برای پر کردن حفره‌ها بی خطر و مؤثر است.
از سال 2017، FDA بیان کرده است که پر کردن با این روش برای بزرگسالان و کودکان شش سال به بالا بی خطر است.
میلیون‌ها نفر تاکنون از این درمان استفاده کرده‌اند و پس از تحقیقات گسترده و بررسی مطالعات رو این ماده، FDA هیچ دلیلی برای محدود کردن استفاده از آن پیدا نکرده است.
انجمن دندانپزشکی آمریکا، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده و سازمان بهداشت جهانی و ... همگی توافق دارند که بر اساس شواهد علمی گسترده، آمالگام دندانی یک ماده پرکننده حفره ایمن و مؤثر است.

چرا از جیوه در آمالگام دندان استفاده می‌شود؟

ممکن است این سؤال برای شما نیز ایجاد شده باشد. باید بدانید که مقادیر کمی جیوه در آمالگام استفاده می‌شود، زیرا به انعطاف پذیری مواد پرکننده کمک می‌کند.
هنگامی که جیوه با یک پودر آلیاژ مخلوط می‌شود، ترکیبی بسیار نرم ایجاد می‌کند تا روی دندان فشار بیاورد.
مزیت دیگر این است که به سرعت سفت می‌شود و می‌تواند نیروهای گاز گرفتن و جویدن را طی سالیان متمادی تحمل کند.

آمالگام چه مزایایی دارد؟

این ماده با مزیت‌های زیر همراه است:

  1. یکی از مزیت‌های مهم این ماده این است که بسیار مستحکم و مقاوم می‌باشد. به همین خاطر، دندانپزشکان برای پر کردن دندان‌های آسیای افراد از این ماده استفاده می‌کنند.
  2. این ماده دوام خوبی دارد.
  3. آمالگام به خوبی در تمام درزها و فرورفتگی‌ها و دیوارهای‌ دندان نفوذ می‌کند و به خوبی آنها را مهر و موم می‌کند. به همین دلیل جلوی نفوذ باکتری‌ها را به بخش‌های عمیق‌تر دندان می‌گیرد.

آشنایی با مواد به کار رفته در آمالگام

انواع آمالگام دندان ویژگی‌ها و میزان متفاوتی از ترکیبات مختلف را دارند. در ادامه شما را با مواد به کار رفته در این نوع پر کننده بیشتر آشنا می‌کنیم:

  1. جیوه جیوه که یکی از ترکیبات اصلی آمالگام محسوب می‌شود، سبب افزایش قدرت و دوام این نوع پر کننده می‌گردد.
  2. مس اضافه کردن مس به آمالگام سبب افزایش دو تا سه برابر استحکام آن می‌شود.
  3. نقره نقره دارای خاصیت ضد باکتریایی می‌باشد و امروزه صنایع مختلفی مانند صنعت دارو از این فلز و یا ترکیبات آن استفاده می‌کنند. به طور معمول میزان درصد نقره در آمالگام در حدود 35 % است.
  4. قلع قلع نوعی فلز بسیار انعطاف پذیر می‌باشد که موجب جلوگیری از اکسید شدن مس به دلیل فعالیت شیمیایی می‌شود. این موضوع سبب افزایش مقاومت آمالگام می‌گردد.
  5. روی در گذشته روی به دلیل جلوگیری از اکسید شدن آمالگام مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما امروزه به دلیل تأخیر در گسترش آن درصد بسیار کمی در ترکیبات این ماده وجود دارد و یا در برخی از انواع آن نیز حذف شده است.

معایب آمالگام کدام‌اند؟

 

با وجود مزایایی که از این روش بیان کردیم، می‌توانیم معایب زیر را نیز برای آن در نظر بگیریم:

  1. از بارزترین عیب آمالگام می‌توانیم به رنگ و ظاهر ناخوشایند آن اشاره کنیم. بسیاری از بیماران با این که دندانپزشک به آنها توصیه می‌کند برای ترمیم دندان‌های خود از آمالگام استفاده کنند، ولی آنها به خاطر زیبایی، کامپوزیت را ترجیح می‌دهند.
  2. یکی دیگر از مسائلی که باید گفته شود این است که آمالگام به خاطر آلیاژ فلزی که دارد، دارای خاصیت رسانایی بالایی می‌باشد که سرما و گرما را بهتر منتقل می‌کند. هنگامی که بیماران غذا و نوشیدنی سرد می‌خورند، احساس درد دارند، اما معمولاً این حساسیت‌ها بین یک تا دو ماه از بین می‌روند.
  3. برای ترمیم با آمالگام دندانپزشک باید قسمت بیشتری از دندان را تراشیده تا بتواند این ماده را در داخل حفره دندان به خوبی جاگذاری کند.

چه زمانی باید جایگزین آمالگام را در نظر بگیرم؟

مواردی وجود دارند که بهتر است با دندانپزشک خود در مورد جایگزین‌های آمالگام صحبت کنید که این موارد عبارت‌اند از:

  • اگر آلرژی شناخته شده‌ای به جیوه دارید.
  • روزانه در معرض سطوح بالای جیوه هستید.
  • خانم باردار و یا شیرده می‌باشید.
  • درمان برای کودک زیر 6 سال نیاز است.
  • دارای اختلال عصبی یا بیماری کلیوی می‌باشید.

کدام سازمان‌ها آمالگام را تأیید کرده‌اند؟

این ماده پر کننده دندان مورد تأیید سازمان‌های زیر می‌باشد:

  • انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA)
  • مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌ها (CDC)
  • سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)
  • سازمان بهداشت جهانی (WHO)

انواع برندهای آمالگام

آمالگام‌های متنوعی توسط شرکت‌های متنوع تولید و به بازار عرضه می‌شوند که در ادامه برخی از رایج‌ترین آنها را بیان می‌کنیم:

  1. سولالوی (Solaloy) یکی از بهترین برندهای آمالگام برند سولای ساخت کشور انگلستان می‌باشد که استحکام بسیار بالای آن از جمله مهم‌ترین مزیت‌های آن به شمار می‌رود. به همین منظور برای پر کردن حفره‌های بزرگ و ترمیم دندان افرادی که دندان قروچه دارند، گزینه مناسبی در نظر گرفته می‌شوند.
  2. آردنت (Ardent Futura Standard) برند آردنت که ساخت کشور سوئد می‌باشد، مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و انبساط دارد.
  3. SDI این آمالگام ساخت کشور استرالیا است و مصرف جیوه در این کشور مشابه با قوانین کشور انگلستان است. قیمت این برند با توجه به میزان ترکیبات نقره به کار رفته در آن، یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین انواع آمالگام به شمار می‌رود.
  4. سینالوکس این برند ایرانی از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است که امروزه محبوبیت زیادی در بین دندانپزشکان به دست آورده است.
  5. سایر برندها از دیگر برندهای رایج می‌توان به گلدنت، CAVEX (ساخت کشور هلند)، BMS (ساخت ایتالیا)، NG (ساخت فرانسه) و نوردیسکا اشاره کرد.

تاریخچه آمالگام

اگر دانستن تاریخچه این ماده مؤثر در دندانپزشکی برایتان جالب است، پس این عنوان را نیز مطالعه کنید.
آمالگام در سال ۱۸۱۲ توسط یک شیمی‌دان انگلیسی شناخته شده و در سال ۱۸۳۳ به تمام جهانیان معرفی شده است.
دندانپزشکان در زمان‌های گذشته برای پر کردن دندان از موادی مثل تراشه‌های سنگ، صمغ، چوب پنبه، تربانتین، سرب، طلا و غیره استفاده می‌کردند.
یک جراح مشهور به نام آمبروز پر کردن دندان‌های پوسیده را به کمک چوب پنبه و سرب انجام داده است.
در سال 1603 برای تولید آمالگام تعدادی از پزشکان فرایندی را معرفی کردند که در این فرایند باید سولفید مس را با یک اسید قوی مخلوط می‌کردند و بعد از آن جیوه را به آن اضافه می‌کردند و این مواد را با هم می‌جوشاندند و در داخل حفره دندان می‌ریختند.
بعد از مدت‌ها در فرانسه ماده معدنی پر کننده ساخته شد که خیلی مورد پسند عموم مردم واقع شد، اما قبل از استفاده باید جوشانده و ذوب می‌شد.
آمالگام در سال ۱۸۲۶ در فرانسه رایج شد، اما در حوالی دهه ۱۸۴۰ طلا نقره و پلاتین قلع بر آمالگام ترجیح داده می‌شد.
در سال ۱۸۳۳ دو برادر فرانسوی این ماده را به ایالت متحد آوردند و تقریباً ۵۰ درصد پرکردگی‌های دندان در شمال نیویورک توسط آن صورت گرفت.
اما در سال ۱۸۴۳ جراحان دندانپزشکی آمریکا استفاده از آمالگام دندانی را مضر اعلام کردند و تمام اعضای خود را به امضای گرونامه ای‌ برای عدم استفاده از آمالگام مجبور کردند و این یک جنگ بود برای استفاده از این ماده که بعد از آن دو برادر فرانسوی را از کشور بیرون کردند.
در طول ۵۰ سال بعد از آن بسیاری از ترکیبات فلزی را مورد آزمایش قرار دادند که این فلزات عبارت‌اند از کادمیوم، بیسموت، پلاتین و آنتیموان.
در سال ۱۸۹۵ یک فرمول از آمالگام منتشر شد که بسیار مناسب‌تر بود و دستورالعمل آن عمدتاً تا ۷۰ سال دست نخورده باقی ماند؛ ولی در سال ۱۹۶۳ یک فرمول استاندارد و مرغوب از آمالگام به دست آمد که با ترکیبی از مس همراه بود که بسیار مستحکم و از حساسیت بسیار کمتری برخوردار بود.

پاسخ به برخی سؤالات پرتکرار شما

  1. ترکیبات آمالگام از چیست؟

    پودر آمالگام حاوی ترکیباتی از جمله نقره، روی و نیکل است که با جیوه ترکیب می‌شود. در این ترکیب جیوه از حالت مایع به جامد (آلیاژ) تبدیل شده و در نهایت سبب تشکیل توده‌ای براق و فرم پذیر را می‌دهد. در صدهای مختلفی از جیوه، روی، قله و مس در این محصول توسط شرکت‌های مختلف به کار برده می‌شود.
  2. آمالگام چه رنگی است؟

    این ماده نقره‌ای رنگ می‌باشد.
  3. آیا بلعیدن آمالگام خطرناک است؟

    خیر بلعیدن این ماده خطری برای سلامت افراد به همراه ندارد، با این حال در صورتی که آمالگام دندان شما از بین رفت، باید در اسرع وقت به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته باشید.
  4. آیا آمالگام باعث بروز حساسیت دندان می‌شود؟

    بروز مقداری درد و حساسیت بعد از ترمیم دندان با آمالگام طبیعی است و معمولاً اکثر افراد آن را تجربه می‌کنند. اما این حساسیت بسیار جزئی بوده و بعد از چند ساعت تا دو روز به مرور از بین خواهد رفت.
  5. آیا آمالگام یک ماده‌ای سمی می‌باشد؟

    همان‌طور که می‌دانید جیوه فلزی است که به خاطر ایجاد بخارهای سمی برای بدن انسان مضر محسوب می‌شود، اما جیوه‌ای که در آمالگام وجود دارد از حالت آزاد خود خارج شده و به صورت یک ترکیب فلزی در می‌آید و خواص ابتدایی خود را از دست می‌دهد.
    سال‌های بسیاری است در جامعه دندانپزشکی در این مورد بحث می‌شود؛ ولی انجمن دندانپزشکی آمریکا هنوز آمالگام را ماده‌ای مناسب برای ترمیم دندان در نظر می‌گیرد.
  6. آیا جایگزینی برای استفاده از پرکننده‌های آمالگام دندان وجود دارد؟

    این موارد عبارت‌اند از:
    • کامپوزیت رزین
    • رزین گلاس آینومر
    • سرامیک
    • آلیاژهای طلا

    انتخاب درمان بر عهده متخصصان دندانپزشکی و بیماران آنهاست، بنابراین با دندانپزشک خود در مورد گزینه‌های درمانی موجود صحبت کنید.

  7. چرا کسانی که دچار بیماری کلیوی و اختلالات عصبی می‌باشند، نباید از آمالگام استفاده کنند؟

    زیرا این افراد در صورت استفاده از این نوع ماده پر کننده ممکن است با عوارضی از جمله آلرژی، اختلالات بینایی، خستگی مفرط و ... مواجه شوند. به همین دلیل دندانپزشک دیگر مواد پر کننده را برای این افراد توصیه می‌کند.

 

 

نوشتن نظر

نام شما:


نظر شما: توجه : HTML ترجمه نمی شود!

رتبه: بد           خوب

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمایید: